Кладењето на хокеј како начин за добивка и забава

Во кладењето на хокеј напојзната и најпопуларна лига е USA NHL лигата, и првенствено се мисли на неа. Националната Хокеј Лига ја сочинуваат 30 тимови од Соединетите Американски Држави и Канада и се играат 81 натпревар во сезона.

Секако дека може да се кладите и на другите лиги, како што се швајцарската или шведската, но треба да имате големо познавање на овие лиги за да остварите добивка. Како најдобра за кладење на хокеј се смета НХЛ затоа што имаат шанса и фаворитот и аутсајдерот да победат. Во оваа лига има големо изедначување во тимовите па така може да се очекува и последниот на листата да го победи првиот.

Што е привлечно во NHL кога се работи за кладењето на хокеј

Секако најпривлечно за оние кои се кладат се високите коефициенти. Во NHL лигата ретко се сретнува коефициент под 1.70, па така може да се игра сингл со одличен профит.

Puckline кладење

Ова е слично како и runline кладењето во бејзбол. Овде онај кој се клади му дава на едниот тим хендикеп од 1.5, слично како што му даваат на бејзбол клубот 1.5 run хендикеп.

Сепак, оваа врста на кладење, не е толку популарна како чистото „moneyline“ кладење (чисто кладење без хендикеп). Една од причините за ова е тоа што е комплицирана и тешка категорија за кладење. Потенцијалот за победа на екипата е полесно да се предвиде, па затоа и чистото кладење е повеќе популарно. Уште една причина е што резултатите овде се ниски и имаат тенденција доста да се разликуваат.

Резултатско кладење во хокеј

USA NHL е многу добра кога се работи за кладење на резултат. Просечна бројка на голови на натпревар изнесува 7. Што е доста висока и нуди одлична можност за добивка.

Важно е да не се посветува многу внимание на просекот на конкретен тим. Просекот често ја искривува претставата за тој тим, и лесно може да се смени. Поважно е да се прати вкупниот број голови во одреден случај. На пример, Флорида имаат просек од 5 голови по натпревар во последните 20 натпревари. Но што ако на две од овие дваесет утакмици има само по еден гол? Просекот од 5 голови ќе биде искривен заради овие две утакмици со малку голови.

Важно е да се следи и бројот на голови кој го имале двата тима на нивната последна средба. Ова ќе ти даде до знаење за тоа колку голови можеш да очекуваш на тој натпревар.

Исто така треба да се обрне внимание на тоа кој тим игра на домашен терен. Затоа што играта често зависи од тоа дали екипата игра на домашен или гостински терен.