Money line и хендикеп обложување на кошарка

Кошарката е дел од понудата во сите обложувалници. Постојат повеќе типови за обложување на кошарка, а во оваа статија ние ќе се задржеме на типовите money line (конечен исход) и хендикеп типовите за обложување.

Money Line

Money line всушност се типови за конечениот исход на натпреварот. Во понудата за обложување на кошарка ќе сретнете два типа за обложување во оваа категорија, односно победа на домаќинот или победа на гостинот.

Пример:

LA Lakers – Boston Celtics

LA Lakers – 1.36

Boston Celtics – 3.4

Двата типови за обложување во категоријата money line се 1 и 2.

Доколку вашиот влог од 10 евра го ставите на 1, односно победа на домаќинот, во овој случај LA Lakers и натпреварот заврши 110 – 87 вие сте добитни 13.6 евра.

Хендикеп обложување на кошарка

Откако ќе се стекнете со основно знаење за обложување на кошарка со конечен тип, обложувањето со хендикеп може да ви биде алатка која ќе ви помогне во случајот кога еден тим е екстра фаворизиран во однос на својот противник.

Бројот на хендикепот прикажан како + или – вредност, како што е +7.5 има задача да ги израмни шансите односно коефициентите за тој дуел.

Пример:

LA Lakers – Boston Celtics

LA Lakers + 7.5 – 2.10

Boston -7.5 – 1.85

Значењето на +7.5 е дека тимот на Lakers натпреварот го започнува со предност од 7.5 поени, односно хипотетички кажано 8-0 е резултатот со кој го започнува натпреварот тимот на Lakers.

Доколку изиграте на 1 со хендикеп +7.5, во овој случај Lakers не треба да изгуби со повеќе од 8 разлика.

Доколку изиграте 2 со хендикеп +7.5, тимот на Boston треба да оствари победа со повеќе од 8 поени разлика за вашиот тип да биде добитен.

Како што погоре напишавме, хендикеп обложувањето е со цел да се израмнат коефициентите за натпреварот каде што едниот тим има изразито поквалитетна екипа за разлика од противниците, но како и да е со помош на хендикепот може да ја зголемеме шансата за добивка во случај каде што имаме натпревар со еден голем фаворит.