Тотал обложување на кошарка

Обложувањето на кошарка станува се повеќе застапено во онлајн обложувалниците. Како и за фудбалот, така и за кошарката во понудата може да најдеме Under/Over обложување.

Всушност со овој тип, ние се обложуваме на вкупниот број на поени кои ќе бидат постигнати на натпреварот. Конкретно, букмејкерите ни даваат одредена граница, а нашата задача е да погодеме дали вкупниот број постигнати погодоци на натпреварот ќе биде над или под зададената граница.

Границата за постигнати голови е различна, односно во NBA просечната граница за овој вид на обложување е околу 180, додека во помалите колеџ лиги или евро лиги, границата е нешто помала, поточно од 120-160 поени.

Тотал обложување

Како што погоре напишавме, границата за овој вид на обложување ја создава букмејкерот и може да биде различна од обложувалница до обложувалница.

Пример, на натпреварот помеѓу LA Lakers – Boston Celtics зададената граница од страна на букмејкерот е 185, а во понудата може да ги забележете следните коефициенти.

Над 185.5 коефициентот е 1.9

Под 185.5 коефициентот е 1.9

Во превод ова значи дека доколку ви се обложите на Над, односно Over  и ставите 10 евра, вашата потенцијална можна добивка би била 19 евра. Конечниот резултат на натпреварот е 90 – 98, а тоа значи дека се постигнати вкупно 188 поени, па така вашиот облог е добитен.

Тотал обложување во прво полувреме или прва четвртина

Во зависност од обложувалницата, може да сретнете тотал обложување и на полувреме или на прва четвртина. Всушност тој тип се однесува на обложување на вкупно постигнати поени од страна на двете екипи во првото полувреме или во првата четвртина.

Тотал обложување на тимови

Во некои поголеми онлајн обложувалници може да се сретнете со понуда за тотал обложување на тим1 или тим2. Всушност, обложувалницата има зададено граница на вкупно поени кои ќе ги постигне тим1 или тим2, а вашата задача е да погодете дали вкупниот број на поени кој ќе ги постигни тим1 ќе бидат над или под зададената граница.